top image

Letovanje Jerisos 2024

Jerisos u prevodu Trnovo, je popularno letovalište pored mora, koje leži severoistočno od poluostrva Atos, u Orfanskom zalivu. Od Soluna, glavnog grada Centralne Makedonije, udaljen je 120 km a od Poligirosa, glavnog grada okruga Halkidiki 80 km. Jerisos ima oko 3.000 žitelja, ljudi koji se uglavnom bave proizvodnjom vina, trgovinom, poljoprivredom i ribarstvom. Jerisos je osnovan u VII veku pre Hrista pod nazivom Akantos i bio je važna luka za flotilu antičke Grcke. Kao takav bio je nadaleko poznat po tradicionalnoj izradi brodića od borovine i odličnog belog vina „Akanthian“.

Mestašce su prvobitno naselili doseljenici iz Androsa. Kod Jerisosa je persijski car Xerex II usidrio svoju flotu tokom (neuspelog) ataka na Grčku i izdao nalog za prokopavanje kanala kroz treći prst, između Tripitija i Nea Rode. Nakom povlačenja Persijanaca kanal se urušio. Smatra se da naziv Jerisos (Trnovo) duguje mnogobrojnim trnovim žbunovima kojih ima u oblasti u izobilju. Nekadašnji Jerisos je potpuno urušen u razornom zemljotresu 1932 god a današnji je sagrađen nešto dalje, severnije.

Današnji Jerisos je letnja bajka i najstarije i najveće mesto u opštini Stagira i hodočasnicima je predvorje Svete gore – bedema pravoslavlja. Iz luke u Jerisosu svakodnevno isplovljavaju brodovi za posetu Atosu. Jerisos je letovalište za sve generacije. Poseduje šetalište uz more, luna park za decu, restorane i barove za odrasle.

ZA DETALJNIJE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS PUTEM MAILA ILI TELEFONOM


Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Living & Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024