top image

Letovanje Sicilija 2024

Najveće ostrvo na Mediteranu, pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem. Sicilija je jedinstvena i u šarolikom i raskošnom mediteranskom svetu jer je u sebe primila i severnije evropsko nasleđe, prvenstveno normansko.Sicilijanci, ponosni što je njihovo ostrvo kao jak brend, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju. Sicilija nije privlačna samo za letnji odmor koji se provodi na plaži, ona pruža priliku da se upozna jedinstveni deo evropske civilizacije i prirodnog bogatstva, kao što je jedini živi vulkan u Evropi – Etna.

Sicilija se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka. Mnogi hoteli na Siciliji su kao muzeji, smešteni u vilama i palatama sa bogatom istorijom.

Ostrvo je puno izazova, prirodnih lepota, istorijskih spomenika, a Sicilijanci puni živosti, otvoreni i druželjubivi. Ona nudi uživanje u sportovima na vodi ili ekstremnim sportovima, obilazak vulkana Etna, izlete na okolna ostrva, lekovite vode u banjskim centrima, noćni provod u diskotekama koje posećuju filmske zvezde i svetski poznate ličnosti, koncerte na otvorenom, predstave u pozorištima iz antičkog doba.

Palermo je smešten u istoimenom zalivu u Tirenskom moru i ima brdovito zaleđe. Zbog izuzetnog reljefa zaliv je nazvan Konka d’ Oro (Zlatna školjka). U prošlosti je grad bio okružen zasadima limuna i pomorandži, koji su sada mnogo ređi jer su se naselja proširila. Iako ih je manje, limun i pomorandža iz regiona Palerma i dalje su posebno kvalitetni i ukusni. Palermo je glavni grad Sicilije, italijanske pokrajine, i velika luka na severozapadu ostrva. U srednjem veku je bio jedan od najznačajnijih gradova Evrope. Danas je to veoma dinamičan grad sa mnogo saobraćajne gužve, iako ima dve linije metroa. Središte grada je sačuvalo srednjovekovni plan sa mrežom uskih ulica i krivudavih prolaza.
Prodavnice luksuzne robe su u Via Roma i Via Makveda. Palermo je najbolji predstavnik normansko-vizantijsko-arapske kulture sa katedralom i nekadašnjom kraljevskom palatom (Palaco Reale ili Palaco dei Normani) u kojoj je danas smeštena pokrajinska skupština. Među znamenitostima su La Martorana, crkva iz normanskog doba sa baroknom fasadom, Teatro Masimo, jedna od najvećih operskih kuća u Italiji. Slavna tradicija lutkarskog pozorišta može se upoznati u Muzeju lutaka (Muzeo dele Marionete) u kome se izvode i lutkarske predstave zasnovane na srednjovekovnoj tradiciji.

Jedna od najlepših građevina na području Palerma je katedrala u Monrealu (7 km od grada) u normanskom stilu sa vizantijskim freskama.

Cefalu je jedno od najpoznatijih letovališta na Siciliji, na obali Tirenskog mora, istočno od Palerma. Ćefalu je deo nacionalnog parka Madonie i uvršćen je na listu Najlepših malih gradova Italije, u koju se svrstavaju mesta gde su usklađeni dobar urbanizam i komunalne usluge sa značajnim istorijskim i kulturnim nasleđem. Ime duguje velikoj steni, koja dominira mestom, a Grci su je nazvali Kefalo (glava). Najveća znamenitost je velika katedrala, Duomo, koju su u 12. veku podigli Normani. Ima sve što je potrebno za lagodno letovanje, veliku plažu, restorane sa odličnom hranom i opuštenu atmosferu. Od Palerma je udaljen 75 km i povezuje ih brza pruga Palermo-Mesina. Od Mesine je udaljen 185 km.
Mondello Nekada ribarsko naselje, danas čuveno i ekskluzivno letovalište, čija je peščana plaža jedna od najlepših na Siciliji, nalazi se oko 10 km severozapadno od glavnog grada Palerma i 25 km istočno od aerodroma, u malom zalivu okružen planinama Monte Galo i Monte Pelegrino. Tu se nalazi i jedan od najboljih bioskopa na otvorenom, kao i čuveni restoran Čarlston.

Cinisi & Isola delle Femine – dva letovališta jedan pored drugog, sa prelepom peščanom plažom i tirkiznim morem, nalaze se oko 10 km od Palerma i 15 km istočno od aerodroma.
Campofelice di Roccela – malo mesto sa peščanom plažom, nalazi se oko 55 km jugoistočno od Palerma, 85 km jugoistočno od aerodroma, 15 km od Ćefalua i 180 km od Katanije.
Castelldacia Malo turističko mesto koje je dobilo naziv po srednjevekovnom zamku, nalazi se 20 km jugoistočno od Palerma i 50 km od aerodroma. Letovalište je poznato po proizvođaču vina Vini Corvo.

Jezik: italijanski
Valuta: evro
Religija: rimokatolička
Saobraćaj: desno
Struja: 220V, evropski
Vremenska zona: GMT+1


ZA DETALJNIJE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS PUTEM MAILA ILI TELEFONOM

Prevoz Putnika za Nemačku Autobusom Povoljno Jeftino
Prevoz putnika za Nemačku

Iznajmljivanje Autobusa Jagodina Pomoravlje

Avio Karte za ceo Svet


Yuta


Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Living & Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2023